Inmiddels ben ik bijna 2 jaar aan het werk voor PharmaLead. Daar waar ik in het begin twijfelde of het interim werken überhaupt iets voor mij was, blijkt het juist erg goed aan te sluiten bij mijn interesses. Je komt op verschillende plekken, waar je veel mensen ontmoet waarmee je gaat samenwerken. Overal is een andere hulpvraag. Je kunt jezelf zo op veel manieren ontplooien. Je komt ook op veel plekken waar je anders als openbaar apotheker niet snel zou komen. Bijvoorbeeld bij fabrikanten, instellingsapotheken, ziekenhuisapotheken of poliapotheken. Gelukkig houdt PharmaLead goed rekening met je persoonlijke voorkeuren, waardoor je het grootste deel van de tijd kan doen wat je echt leuk vindt.
Mijn huidige opdracht is eigenlijk ontstaan door de overdaad aan projecten die op de wensenlijst staan, maar men in de dagelijkse praktijk niet aan toe komt. Klussen die tijdrovend zijn of soms kritischer kunnen worden ge-audit of uitgevoerd door iemand van buiten de huidige situatie.
De opdracht begon met het uitzoeken of er werd voldaan aan de nieuwe FMD eisen. En als vervolgvraag waarom er zoveel afgekeurd werd. Door je goed in te lezen en op de werkvloer de collega’s goed uit te vragen is hier een hele verbeterslag gemaakt. De procedure is beschreven en we voldoen aan de eisen die in oktober norm worden.
Een andere vraagstelling is of we papierloos kunnen gaan archiveren. Elke apotheek moet de recepten 15 jaar bewaren. Dit levert een hoop archiefmateriaal op. Het doel is om de procedure zo waterdicht te maken, dat alleen het digitale archief blijft bestaan. Nadat een deel van de verificatie onvoldoende is bevonden, hebben we een aanpassing in de procedure gedaan. De resultaten hiermee zijn zoveel verbeterd dat het voldoet aan de eisen die ik samen met de klant vooraf heb bepaald.
Een derde deel van de opdracht was het zorgen voor volledig geautoriseerde medicatiedossiers voor het leveren van de baxter. De openstaande autorisaties moesten worden opgevraagd en er moest een aanpassing in de procedure worden gedaan waardoor er geen meer achter zouden blijven. Na het auditen van de gehele baxterprocedure zijn er een aantal dingen opgevallen die efficiënter zouden kunnen en waarmee we aan de slag zijn gegaan. Zo is dit stukje uitgedraaid op het aanpassen van de gehele baxterprocedure, vernieuwen van de formulieren en herschrijven van het proces.
Zo kan een kleine opdracht uitlopen naar een grote en bredere klus. Dit is ook precies wat het leuk maakt; je kan je eigen ideeën en ervaringen meenemen naar de klant waardoor je een advies op maat kan uitbrengen. Bij deze opdrachtgever hebben ze Pharmacom als AIS. Dit was voor mij een relatief onbekend systeem. Met alle wijzigingen in instellingen en procedures kan ik zeggen dat ik inmiddels ook met Pharmacom uit de voeten kan. Zo leer je van elke opdracht weer iets, soms iets groots en soms iets kleins.
Annemieke van Kints
Openbaar apotheker bij PharmaLead